Itt a legfrissebb adóparadicsom rangsor!

A pénzügyi élet átláthatóságáért kampányoló Tax Justice Network ismét összeállította a Financial Secrecy Index (FSI) nevű adóparadicsom ranglistáját. A 2018-as kiadásban három európai ország is a top 10-be került, Magyarország pedig a 74. helyen áll, aminek ez estben örülhetünk, hiszen ezen a listán nem dicsőség az élmezőnyhöz tartozni.

Az FSI elemzésben több tucatnyi mutató figyelembevételével közlik a világ hatvan adóparadicsomának a rangsorát. A tanulmány készítői az adott ország pénzügyi átláthatóságát vizsgálják egy összetett szempontrendszer alapján. Az élen található országokat átláthatatlan pénzügyi rendszer jellemzi, ami teret biztosít az adóeltitkolási, korrupciós és pénzmosási célú tőkemozgásoknak.

A 2018-as lista első három helyén Svájc, Amerika és a Kajmán-szigetek áll. A top 10-be ezeken kívül Hong Kong, Szingapúr, Luxemburg, Németország, Tajvan, az Egyesült Arab Emirátusok és Guernsey került be. Magyarországot a 74. helyre sorolták, vagyis nem minősülünk adóparadicsomnak. A jelentés meg is jegyzi, hogy e tekintetben hazánk jelentéktelen szereplő. Ez azonban nem volt mindig így. Az első, 2009-es FSI lista szerint ugyanis a kelet-közép-európai térségben Magyarország felelt meg leginkább az adóparadicsom kritériumainak és akkor hazánk az előkelőnek egyáltalán nem mondható 22. helyet foglalta el.

A jelentés általában bombaként robban, mert nem csak a szokásos európai miniállamok és a közismert offshore „banánköztársaságok” kerülnek a szégyenpadra. Most például hetedik helyével Németország okozhat némi meglepetést.

A Tax Justice vezetője, Alex Cobham szerint a 2018-as jelentés alátámasztja a tényt, miszerint a leggazdagabb és a legerősebb országok jelentik a legnagyobb globális kockázatot, hiszen Svájc és az USA vezeti az átláthatatlansági listát. Hozzátette, hogy ha komolyan fel akarjuk venni a harcot az adóelkerülés, korrupció és pénzmosás ellen, akkor a világ vezető pénzügyi központjainak is rendet kell tenniük a saját házuk táján. Amennyiben ezt nem történik meg, az ENSZ-nek kell életre hívnia egy olyan globális egyezményt, ami egyszer s mindenkorra megszünteti a pénzügyi szürkezónákat.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>