Itt a globális társasági adó?

 

Joe Biden amerikai elnök bevezetné a globális társasági adót azzal a céllal, hogy megnehezítse az adóparadicsomok dolgát. A gyakorlat jelenleg sok esetben az, hogy a vállalatok olyan országban könyvelik el a bevételeiket, ahol a vállalati adó szintje nagyon alacsony, vagy egyáltalán nincs. Az ötletet sem Amerikában, sem az EU-n belül nem fogadta mindenki tárt karokkal.

Biden szerint a globális társasági adó bevezetésével a nemzetközi vállalatok többé nem rejthetnék el jövedelmüket olyan helyeken, mint a Kajmán-szigetek, vagy Bermuda, és más adóparadicsomok. Ezen felül megakadályozná azt is, hogy a munkahelyeket offshore cégekbe szervezzék, hogy ne kelljen adót fizetniük.

Az amerikai nagyvállalatok, főleg a tech óriások, természetesen bírálták a javaslatot. A digitális adó kapcsán már sokszor láttuk, hogy milyen „hatékonyan” működik az adóelkerülés ezeknél a cégeknél, tehát nem csoda, hogy nem tapsikoltak örömükben a javaslat hallatán. A Nemzetközi Valutaalap viszont örömmel fogadta a javaslatot.

Az amerikai elnök javaslata az Európai Unió tagállamait is megoszthatja. A magas adósávval dolgozó országok, mint Németország, Franciaország és Olaszország nem meglepő módon támogatják az ötletet, de az alacsony vállalati adóval rendelkező országok, köztük Magyarország, biztos, hogy nem fognak mellé állni, hiszen pont ezzel vonzzák a befektetőket és nemzetközi vállalatokat.

A szakemberek szerint, ha kereskedelmi háború robbanna ki emiatt, akkor biztos, hogy az Egyesült Államok az olyan uniós országokból érkező exportot fogja megtámadni, amelyek ellenezték a javaslatot. Vagyis többek között az ír és a holland export láthatja kárát annak, ha nem működnek együtt.

Tény, hogy ha megvalósul a javaslat, akkor az alacsony adózású országok versenyhátrányba kerülnének jelenlegi helyzetükhöz képest, de a magasabb adósávval több adó is folyna be az államkasszába. A kérdés csak az, hogy melyikkel járnak jobban ezek az országok?

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>