Történelmi döntés: bűnös egy svájci bank

Pénzmosásban való részvétel miatt bűnösnek találták és pénzbírsággal sújtották a svájci Credit Suisse bankot. Az ítélet példátlan, hiszen svájci pénzintézetet még soha nem találták bűnösnek pénzmosásos eset kapcsán.

A bank egy bolgár kábítószer-hálózathoz kapcsolódó pénzmosásban vett részt. A svájci hatóságok megállapították, hogy a pénzintézet nem tett meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy a bűnszervezet tagjai hasznot húzzanak az Európába irányuló kokaincsempészetből. A bíróság bűnösnek talált egy korábbi banki alkalmazottat is. Az ügyet gyilkosság, bőröndökbe tömött készpénz is bonyolítja. Az ítélet biztos, hogy érzékenyen érinti a bankot, hiszen a pénzintézetet korábban már a kockázatkezelési, és megfelelési hibák miatt is megbüntették.

A pénzmosásos eset miatt a Credit Suisse-t 2 millió svájci frank (közel 800 millió forint) pénzbírsággal sújtották. A bíróság elrendelte továbbá a drogkereskedő banda számláján lévő több mint 12 millió frank (több mint 4,7 milliárd forint) értékű vagyon elkobzását, és kötelezte a bankot, hogy mondjon le több mint 19 millió frankról (több mint 7,5 milliárd forint), amelyet a Credit Suisse belső hiányosságai miatt eddig nem lehetett behajtani.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>