Ilyen az írországi adóoptimalizálás!

Az amerikai autóipari multi, az Aptiv, Szombathelyen 1800, Tatabányán 2000 embert foglalkoztat, és magát a gyártást továbbra is Magyarországon végzi. Viszont beszállítók 2020. december óta egy új, Írországban létrehozott cégnek dolgoznak és számláznak. Ennek hatására az Aptiv a magyarországi tevékenysége után kevesebb adót fizet Magyarországon.

Ennek a konstrukciónak köszönhetően, egy bizonyos szempontból kedvezőbb adózási feltételű országba, jelen esetben Írországba kerül a társaság bevétele, amely 20 százalékkal csökkenti Szombathely iparűzési-adóalapját. A szombathelyiek a pénzügyminisztériumhoz fordultak segítségért, hogy vizsgálják meg, hogy mennyire helytálló az Aptiv feltételes adómegállapítási kérvénye, amelyet az illetékes szerv adott ki a cég részére. Ha ezt helytálló, akkor a magyar adóhatóságok nem vitathatják a társaság adózási struktúráját. A szakemberek szerint megakadályozni ezt nem lehet (nem illegális), de senki nem szeretné, ha ebből precedens lenne, tehát valami megoldást mégis ki kellene találni.

Egyébként nem csak hazánkban, hanem más EU országokban is gondot jelent ez a gyakorlat. Az EU-ban van kezdeményezés arra, hogyan lehetne megoldani ezt a problémát; a cégeknek regisztrálniuk kellene, melyik államban mekkora bevételük keletkezik, és ott mennyit adóznak. Kérdés, hogy a kezdeményezés átmenne-e a tagállamokon, hiszen a kedvező adókörnyezetet biztosító országok biztos, hogy nem fogják támogatni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>