Így vallanak majd a multik

Az üzleti szempontból érzékeny adatok kivételével minden adózással kapcsolatos adatukat nyilvánosságra kellene hozniuk a 750 millió eurónál nagyobb forgalmat elérő vállalkozásoknak – döntött az Európa Parlament. De pontosan hogyan működik majd ez a rendszer?

Vallaniuk kell az Európai Unión belül és azon kívül befizetett adóikról a 750 millió eurónál több árbevételt elérő multinacionális cégeknek. A jövedelemadóval kapcsolatos információkat a cégeknek saját honlapjukon, egy egységes, könnyen kezelhető és ingyenesen hozzáférhető táblázatban kell közzétenniük. Ezen felül az Európai Bizottsággal is meg kell osztaniuk ezeket az információkat.

A vállalkozásoknak és leányvállalataiknak a nevüket, a működési területüket, alkalmazottaik számát, nettó forgalmukat, jegyzett tőkéjüket, adózás előtti eredményüket, megtakarításaikat, az adott évben adott országban befizetett jövedelemadójukat, illetve az igénybe vett adókedvezmények nagyságát kell közölniük. Felmentést csak a kereskedelmi szempontból kényes információkra adhatnak a tagállamok, de a csak az adott országra érvényes felmentést évente meg kéne újítani. A felmentés tényéről értesíteni kell az Európai Bizottságot is, amelyik közzé fogja tenni a felmentésben részesülő cégek listáját. Utólag azonban a korábban nem közölt információkat is nyilvánosságra fogják hozni.

A cél, hogy a nyilvánosság és a hatóságok is tudják, mennyi közterhet fizetnek a nagyvállalatok és ezáltal azok ne tudjanak kibújni adófizetési kötelezettségeik alól. A multik ügyeskedése miatt ugyanis becslések szerint 50-70 milliárd euró hiányzik a tagállamok költségvetéséből évente.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>