Így harcol Brüsszel a pénzmosás ellen

Új pénzmosás elleni törvény lépett életbe Magyarországon. A 2017. június 26-tól életbe lépő a jogalkotó azt reméli, hogy segítségével hatékonyabban lehet fellépni a pénzmosás és az adóelkerülés ellen. De mit jelent mindez a gyakorlatban?

A magyar törvény egy Uniós irányelven alapul, amelynek a legfontosabb előírása, hogy az EU tagállamok teremtsék meg pénzügyi információs rendszereik közötti együttműködést és az információcserét annak érdekében, hogy a gyanús pénzmozgások azonosíthatóak és nyomon követhetőek legyenek. Emellett Brüsszel előírja a tagállamok számára, hogy dolgozzanak ki közös módszereket azon országokkal szembeni fellépésre, amelyek nem rendelkeznek megfelelő pénzmosás elleni szabályokkal. Az irányelv a bankokra, a könyvelőkre és a jogászokra bízza a kockázatok értékelésének kötelezettségét, de nekik kell megállapítani azt is, ki egy vállalkozás tényleges tulajdonosa.

A pénzmosás és az adóelkerülés elleni küzdelem támogatása érdekében az Európai Bizottság kétévente kockázatértékelési jelentést fog készíteni. Ennek birtokában a tagállamok könnyebben tudják majd azonosítani és kezelni az e területeken meglévő feladataikat. A jelentés elemezni fogja a pénzügyi és nem pénzügyi szektorokban felmerülő kockázatokat (például a virtuális fizetőeszközök vagy a közösségi finanszírozás elterjedése) és az ebből fakadó veszélyeket is. A jelentés azonban nem pusztán a kockázatokat gyűjti majd csokorba, hanem azokat a konkrét módszereket is, amelyeket a leggyakrabban használnak pénzmosásra. A Bizottság ajánlásokat is megfogalmaz majd arra vonatkozóan, szerinte miként lehet a leghatásosabban fellépni a bűnözők módszerei ellen.

A Bizottság jelezte, hogy a Panama iratok napvilágra kerülése után 2016 júliusában javaslatot fogalmazott meg arról, miként lehet átláthatóbbá tenni a pénzügyi tranzakciókat. Ezt a javaslatot jelenleg az Európa Tanács és az Európai Parlament tárgyalja, de várhatóan még idén elfogadják. A javaslat célja a magas szintű biztosítékok szavatolása a magas kockázatú, unión kívüli országokból érkező pénzáramlásokra vonatkozóan, továbbá a pénzügyi információs egységek számára az információkhoz, köztük a központosított bankszámla-nyilvántartásokhoz való jobb hozzáférés biztosítása.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>