Idén már 4,2 milliárd dollárt loptak kriptocsalásokkal

A CipherTrace friss jelentése szerint 2019-ben eddig már 4,26 milliárd dollárt tettek zsebre a kiberbűnözők az év első felében a különböző kriptopénzekkel kapcsolatos csalásokkal. Az egész piacot károsító lopások érzékenyen érintették a befektetőket és a kereskedőket is. A különböző hackertámadások során is több mint 124 millió dollárt loptak a tőzsdéktől 2019. második negyedévében.

A jelentés kitér arra is, hogy a Pénzügyi Akciócsoport (FATF) ajánlásai, illetve azok alkalmazása jelentősen javíthat a helyzeten. Ezek a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi szabályozások a tervek szerint megnehezítik a fekete pénzek tisztára mosását.

A FATF azt javasolta a tagországok számára, hogy az 1000 dollár feletti kripto tranzakciókra vonatkozóan vezessenek be egy úgynevezett „utazási szabályt”. Ez jelentős változást hozna a virtuális eszközök szolgáltatói számára, mert a cégeknek újra kell gondolniuk, hogyan kezelik a kriptotranzakciókat és az ügyfelek adatait. A FATF ajánlásai gondot jelenthetnek a tőzsdéknek, akik eddig kiálltak a kriptopénzek egyik alapelve, az anonimitás mellett. Most a tőzsdéket arra kényszerítenék, hogy adják ki a felhasználók adatait, ha egyik helyről egy másikra mozgatnak pénzt. A jelentés kimondja; a FATF szabályai ugyan csökkenthetik a pénzmosást, de ezek betartása a kriptotőzsdék esetén nagyon nehézkes lenne.

A köztudatban talán leginkább a kriptopénzek esetén merül fel a visszaélés lehetősége, főleg a már említett anonimitás miatt. A CipherTrace jelentése szerint azonban a bitcoinutalásoknak csak a töredéke kapcsolható illegális tevékenységekhez. A végső cél az lenne, hogy a jelenleg kvázi anonim működő tranzakciók esetén az illegális pénzmozgásokat a minimálisra szorítsák vissza.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>