Honnan jött a legtöbb letelepedési kötvényes Magyarországra?

Összesen 59 országból, köztük offshore adóparadicsomokból is érkeztek letelepedési kötvénnyel hazánkba a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai szerint. A minden eddiginél pontosabb, a 2013 és 2017 közötti időszakot magába foglaló adatbázist a Transparency International Magyarország (TI) kérte ki a Hivataltól. A program négy éve alatt 19 838 letelepedési engedélyt váltottak ki Magyarországon.

Összesen 59 ország 6543 kötvényt jegyző állampolgára, és ezek 13,3 ezer családtagja jutott magyar papírokhoz. A külföldiek közül a legtöbben, 15 754 fő (81%) Kínából érkezett, majd az oroszok következnek, összesen 1265-en, a harmadik helyen az irániak végeztek (305 fő), majd a pakisztániak (241 fő), irakiak (222 fő), vietnamiak (211 fő), törökök (204 fő) végül őket a szírek követik (171 fő) a listán.

Az adóparadicsomként ismert karibi St. Kitts és Nevisről 19-en, Grenadából heten, Antigua és Barbudáról hárman, Belize-ből pedig egy személy kapott magyar papírokat.

A letelepedési kötvényhez hasonló aranyvízum programokat az EU is rendre kritikával illeti, de Magyarországon is heves vitákat váltott és vált ki a mai napig. A kritikusok szerint az igénylők nem megfelelő átvilágítása komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>