Hol mossák tisztára a legtöbb pénzt?

Ha pénzmosásról van szó, egyből a „klasszikus” offshore helyszínekre gondolunk, pedig a világ vezető gazdasági nagyhatalmai is nyakig benne vannak a piszkos ügyletekben. Az Egyesült Államokban és a többi G7 országban a külföldiek a pénzüket ingatlanokba forgatják. Az így átmosott pénz becsült értéke a hét országban 750-2000 milliárd dollár volt 2020-ban.

A Global Financial Integrity (GFI) jelentése szerint különböző üzleti körök legalább 2,3 milliárd dollárnyi pénz mostak tisztára az elmúlt öt évben azzal, hogy amerikai ingatlanokat vásároltak. A GFI célja egyébként a pénzmosás gyanús esetek nyomon követése és felderítése. A szervezet hangsúlyozza: a 2,3 milliárd dolláros, az első hallásra nagyon szerénynek tűnő összeg csak a nyilvánosságra került esetekből jött össze, szinte biztos, hogy ennél nagyságrendekkel magasabb a valós összeg.

A GFI becslése alapján a G7 országaiban csak tavaly legalább 750 milliárd dollárt mostak tisztára ingatlanokon keresztül, de a valós összeg inkább a 2000 milliárd dollárhoz közelít. A jelentésben részletesen le is írják, hogy az említett országokban milyen útvesztőkben tűnik el a sok pénz és milyen szerepe van ebben az ingatlanoknak és az ingatlanokhoz kötődő gazdasági szereplőknek. Amerikán kívül a brit, a kanadai, a japán és a német piacot részesítik előnyben a csalók.

Joe Biden, amerikai elnök hónapokkal ezelőtt kiadta a Nemzetbiztonsági Memorandumot, amely kimondja, hogy az intézményesített korrupció, mint például a pénzmosás, nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Biden állítása szerint az amerikai kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy megnehezítse a csalók dolgát. Az elnök többek között a lopott pénzeket őrző számlák befagyasztását, a jogtalanul eltulajdonított vagyonok visszajuttatását ígérte.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>