Hol a legjobb letelepedni Európában? I.

Sok módos tengerentúli vágyik arra, hogy Európában éljen és az aranyvízumok terjedésének köszönhetően egyre több lehetőségük van erre. Választék tehát van, csak a pénztárca szabhat határt. De vajon melyek a legnépszerűbb célországok? Mutatjuk!

CIPRUS

Cipruson 300 ezer eurós ingatlanbefektetés már állandó tartózkodási engedélyt ér. Annyi a kikötés, hogy mindezt egy kormány által jóváhagyott fejlesztésbe kell invesztálni. A legtöbb országban az ingatlanbefektetések kizárólag a kérelmező nevében bonyolíthatók, ez ugyanis megnehezíti a visszaéléseket. Ciprus azonban lehetővé teszi a haszonélvezeti jogot, vagyis, bár a rendelkezési jog a tulajdonosé marad, akár a házastárs is élvezheti az előnyöket. Hét éves tartózkodási után lehet az ún. naturalizációt kérvényezni; ez a külföldi állampolgár felruházása a fogadó ország állampolgári jogaival és kiváltságaival. A naturalizációt követően folyamatosan az országban kell tartózkodni ahhoz, hogy megkapjuk az állampolgárságot.

GÖRÖGORSZÁG

A 250 000 eurós befektetési követelmény kedvezőbb, mint a legtöbb európai program. Mivel Görögország csak most kezd kilábalni a majd 10 éves, csaknem teljes államcsődöt okozó válságból, az ottani ingatlanárak alacsonyak. A 250 ezer eurós befektetések pedig jó lehetőséget jelentenek az országnak arra, hogy kilábaljon a nehézségeiből. Ha valaki görög útlevelet is szeretne, akkor alapszinten meg kell tanulnia a nyelvet is, ez ugyanis a naturalizáció feltétele.

LETTORSZÁG

Lettország rendelkezett egykor az EU legolcsóbb programjával; már 160 ezer euró ingatlanbefektetéssel lehetett letelepedési engedélyt szerezni. Ehhez ma már 250 ezer eurónyi befektetésre van szükség. Évente egyszer kell ellátogatni az országba az állandó tartózkodási engedélyhez, de az útlevél megszerzéséhez ennél több kell. Öt év állandó tartózkodást követően lehet állampolgárságért folyamodni. A nyelvtudás itt is feltétel. Kedvezőtlen ugyanakkor, hogy Lettország nem ismeri el a kettős állampolgárságot, tehát az igénylőnek a jelenlegi állampolgárságáról és útleveléről le kell mondania.

***

Kollégáink mindig naprakészek a különböző országok adózási és vagyonvédelmi lehetőségeiről. Az esetek 90%-ában már az első találkozón megoldást találunk a felvetéseikre.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>