Hatalmas brit ingatlanvagyon offshore kézben

Több, mint 100 milliárd fontnyi brit ingatlan tulajdonosi háttere tisztázatlan, mert azokat adóparadicsomokban bejegyzett cégek birtokolják – állítja a korrupció ellen küzdő szervezet, a Global Witness elemzése. Körülbelül 87 ezer ingatlanról van szó, 20 százalékuk Londonban található.

A brit főváros egyik legdrágább része a knightsbridge-i Cadogan Square környéke. Itt egy átlagos méretű ingatlan 3 millió fontba kerül. A környéken 134 darab olyan lakás vagy ház van, amelynek tulajdonosa ismeretlen. De sok ilyen ingatlan van a Buckingham Palace Road környékén is, ahol az offshore hátterű ingatlanok összértéke 350 millió fontra rúg. Westminster környékén 10 ezer olyan ingatlant találtak, amelynek nem lehet beazonosítani a tulajdonosát, pedig itt egy átlagos ingatlan 1,8 millió fontért vásárolható meg. Kengsingtonban és Chelsea-ben 6 ezer, Camdenben 2300 ilyen ingatlan van, Tower Hamletsben pedig 2 ezer.

A brit parlament igyekszik fellépni a jelenség ellen. A kormány már 2016-ban közölte, szigorít a ingatlanvásárlási szabályokon és regisztrálja a tényleges tulajdonosokat. Azóta viszont semmi sem történt. A legújabb ötlet, egy nyilvános adatbázis kialakítása lenne, amelybe bejegyeznék, ha tengerentúli cég birtokába kerül egy ingatlan. Ava Lee, a Global Witness vezető korrupcióellenes munkatársa szerint nyilvánvaló, hogy bűnözők és korrupt személyek a lopott pénz elrejtése vagy pénzmosás céljából vesznek ingatlant. Ez pedig veszélyes, hiszen a brit ingatlanpiac törvénytelenül szerzett pénzek miatt telítődik.

2015-ben például kiderült, hogy egy gyilkossággal kínzással és pénzmosással vádolt korábbi kazah titkosrendőrségi főtiszt 147 millió font értékű ingatlanportfoliót épített ki magának a brit fővárosban.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>