Hat lépéssel az offshore cégek és a pénzmosás ellen

Az Európai Bizottság új átfogó cselekvési tervet terjesztett elő az unió pénzmosás és terrorizmus finanszírozás, valamint offshore cégek elleni küzdelmének további megerősítésére, az ezekre vonatkozó uniós jogszabályok megszilárdítására, valamint újabb országokkal egészítette az adóparadicsomokat felsoroló feketelistát.

A bizottság 6 pillérből álló cselekvési terve az alábbiakból tevődik össze:

  1. A szabályok harmonizációja, ennélfogva hatékonyabb működés megerősítése.

  1. Az illetékes tagállami hatóságok összehangoltabb koordinációja.

  1. Egységes szabálykönyv létrehozása.

  1. Új uniós felügyelő hatóság megalapítása.

  1. Támogatási mechanizmusok kialakítása a tagállami pénzügyi hírszerző egységek számára.

  1. A tagállamok közötti információcsere megerősítése és útmutatás a magánszektor számára az adatmegosztás javítása érdekében.

A munka természetesen nem ér ezzel véget, ugyanis a bizottság július 29-ig tartó konzultációt hirdetett a cselekvési tervről.

A fentieken túl a bizottság kiegészítette az adóparadicsomokat és az offshore helyszíneket jegyző feketelistáját is. Ezen azok az országok szerepelnek, amelyek stratégiai hiányosságokkal rendelkeznek a nemzetközi pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni küzdelemhez, így kockázatot jelentenek az unió pénzügyi rendszerére.

Mostantól a Bahama-szigeteket, Barbadost, Botswanát, Kambodzsát, Ghánát, Mauríciuszt, Mongóliát, Mianmárt, Nicaraguát, Panamát és Zimbabwét is megtaláljuk a listán, a Kajmán-szigetek, Palau, Panama a Seychelle-szigetek, Amerikai Szamoa, Fidzsi, Guam, Omán, Szamoa, Trinidad és Tobago, az Amerikai Virgin-szigetek és Vanuatu mellett.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>