Hasít a drogbiznisz a Brit Virgin-szigeteken

A BBC értesülése szerint letartóztatták Andrew Fahie-t, a Brit Virgin-szigetek miniszterelnökét Miamiban. A politikust alaposan csőbe húzták a nyomozók, ugyanis mexikói kartelltagoknak adták ki magukat, majd kokainügyben beszéltek meg vele találkozót. A szigeteken egyébként hatalmas mértékeket öltött a korrupció, ami a fenti hír fényében nem is csoda.

Fahie, aki 2019-ben lett a volt brit gyarmat miniszterelnöke, a szigetország állami kikötőit ajánlotta volna fel a mexikói Sinaloa-kartellnek, cserébe jutalékot kért a drogbizniszből. Az államfő nem egyedül tevékenykedett, bűntársa Oleanvine Maynard, a Brit Virgin-szigetek kikötőit felügyelő hatóság egyik vezetője volt. Rajtuk kívül Maynard fiát, Kadeem Maynardot is őrizetbe vették.

A letartóztatás folyamata is elég izgalmas volt. Fahie és Maynard egy floridai hotelbe beszéltek meg találkozót a magukat a mexikói Sinaloa-kartell tagjainak kiadó DEA-ügynökökökkel, hogy átvegyenek 700 ezer dollárt (közel 250 millió forintot). A pénzért cserébe azt ajánlották fel, hogy az ország kikötőit nyugodt körülmények között használhatják a kokaint szállító, Egyesült Államokba tartó hajók.

A vád összeesküvés és pénzmosás alapos gyanúja. A tervek szerint az állami vezető és bűntársa 5 kilogramm kokain Amerikába juttatásában segédkeztek volna a fenti módon. A 700 ezer dollárt több táskába tömve találták a magánrepülőn, amellyel a kormányfő a megbeszélés után haza akart menni. A vádirat szerint, gyümölcsöző együttműködés esetén, 700 ezer dolláron túl további jutalékra is számíthattak volna a korrupt politikusok.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>