Hamarosan bezárul egy kiskapu

Az Európai Unió valamennyi tagállamának 2016-ban át kell ültetnie a saját jogrendszerébe az unió Közigazgatási együttműködési irányelvének új, módosított szabályait, majd ezeket a szabályokat 2016 és 2017 első napjától kezdve alkalmazniuk kell. Mindez komoly hatással lesz az offshore cégek tulajdonosaira.

Az irányelvet 2014 óta alkalmazza az EU valamennyi tagállama. Célja, hogy az uniós polgárok által más tagállamokban szerzett jövedelmei otthon is adózzanak. Ennek érdekében 2016-tól az irányelv automatikus információcserét ír elő az adóhatóságok között, amelyek így megtudhatják, hogy egy adózónak, milyen országban van számlája, azon mennyi pénz van és az adott összeg honnan származik.

Az irányelv korábbi formája nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Egyrészt, mert nem minden tagállam alkalmazta kezdettől fogva, másrészt mert az automatikus információcsere hatálya csak bizonyos jövedelmekre és magánszemélyekre terjedt ki. Ha tehát valaki nem a saját nevén, hanem egy külföldi cégen keresztül nyitott számlát, akkor az azon számlán átfolyó pénzek láthatatlanok voltak az adóhatóságok számára. Eddig.

Az irányelv módosítása értelmében 2016 és 2017 január 1-től a bankoknak már nem csak a magánszemélyek, hanem a cégek számláinak adatait is meg kell osztaniuk az adóhatóságokkal. A cél érdekében a pénzintézeteknek azonosítaniuk kell az offshore cégek tényleges tulajdonosait, ami nem lesz probléma, hiszen a pénzmosás elleni szabályok ezt eddig is előírták számukra, az adatokat azonban csak bűncselekmény gyanúja esetén adták ki a hatóságoknak.

Mivel az adatszolgáltatási kötelezettség a pénzintézetek számára komoly adminisztrációs terhet jelent, az irányelv részletes iránymutatással igyekszik megkönnyíteni a munkát. Például leírja a bankok számára, hogy miként kell beazonosítani a tényleges tulajdonost.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>