Globális minimumadó Magyarországon

Hazánk sokáig nem támogatta a globális minimumadó bevezetését, hiszen az adótervezet eredeti formájában számos téren negatívan hatott volna a nemzetgazdaságra. A tárgyalások során sikerült olyan változtatásokat eszközölni, melyek mentén hazánknak is elfogadható az új adónem.

A „substance based carve-out” szabály értelmében a fizetendő adó alól részben mentesülhetnek azok a cégek, ahol jelentős mennyiségű tárgyi eszközt használnak és a foglalkoztatási költségek is magasak. Minél magasabb ezek mértéke, annál jelentősebb a kedvezmény is. Egy 10 éves átmeneti, kedvezőbb időszakot követően, a szabály alapján a tárgyi eszközök és a bérköltség 5 százaléka fogja csökkenteni az adóalapot.

Az adót a végső anyavállalat országában fogják beszedni, kivéve azokat az eseteket, amikor az anyavállalat országa nem alkalmazza a globális minimumadó szabályait. Egy példával élve: ha egy német vállalatcsoport magyarországi leányvállalata után adófizetésére kötelezett, a kiegészítő adóból származó bevételre Németország lenne jogosult. Viszont a „domestic top-up tax” (belföldi különbözeti adó) értelmében Magyarország is beszedheti az adót, amennyiben erre igényt tart. Mivel az adót a vállalatcsoporttól mindenképpen beszedné valamelyik adóhatóság, remélhetőleg Magyarország is élni fog a top-up lehetőségével.

Negatívum hazánkra nézve, hogy az effektív adókulcsot (ETR-t) nem lehet korrigálni a fejlesztési (vagy bármely más, nem visszatérítendő) adókedvezmény összegével. Ha a végleges szabály is ez marad, az nagyon komoly átrendeződést hozhat a pénzügyi ösztönzők rendszerében. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a kormányzat célja az, hogy az új szabályok a lehető legkevésbé érintsék a jelenlegi adózási környezetet. Várhatóan emiatt a globális minimumadóval nem érintett vállalkozások társasági adókulcsa 9 százalék marad.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>