Globális minimumadó: az EU megkerülné a magyar vétót

Végtelen történetnek tűnik a globális minimumadó kérdése. Most épp hazánk miatt nem történik előrelépés. Magyarország, egyedüli uniós tagállamként, ellenzi a 15 százalékban meghatározott globális minimális társaságiadó-kulcs bevezetését. Ennek nyomán többpárti európai parlamenti állásfoglalás készül a „globális adómegállapodást aláásó” nemzeti vétókról, nyilvánvalóan hazánknak címezve.

Az OECD keretében létrejött adómegállapodást 137 ország támogatja, köztük 26 uniós. Az EU jogszabályba foglalná a megállapodást, de ehhez valamennyi tagország kormányának a beleegyezésére szükség van. És Magyarország nem bólintott rá. A magyar vétó miatt az EP egy többpárti határozati javaslatot készít elő, jelenleg ezek összedolgozása zajlik. Magyarország a gazdasági helyzetére hivatkozva vétózta meg az irányelvre vonatkozó javaslatot.

A kereszténydemokrata Európai Néppárt által kidolgozott szövegtervezet szerint a globális minimumadó csökkentené az adóelkerülést és az adócsalást, ami pont, hogy segítené a jelenlegi gazdasági problémák megoldását. A szocialisták szerint egyes tagállamok fegyverként használják és alkudozási eszközként használják a vétót, hogy engedményeket csikarjanak ki az adózástól független területeken.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>