Franciaországnak is fizet az Amazon

A francia kormány megegyezésre jutott az Amazonnal. A nagyvállalat 2006 és 2010 között Luxemburgból irányította francia ügyleteit, így nem fizetett adót az országban. A még 2012-ben indult az adóháborúban az Amazon húzta a rövidebbet.

A döntés megszületett! Az Amazon tech óriásnak ki kell fizetnie a négy évnyi be nem fizetett adót. A pontos összeget nem hozták nyilvánosságra, de a francia kormány mintegy 200 millió eurós adótartozásról beszélt. Az Amazon épp a napokban jelentette be, hogy 2000 új munkahelyet hoz létre Franciaországban. Amennyiben az elképzelések megvalósulnak, az amerikai társaság már összesen 7500 embert fog foglalkoztatni ott. Az Amazon 2010 óta több mint kétmilliárd eurót invesztált az országba, ami egyébként kiemelten fontos terület számára, hiszen Nagy-Britannia és Németország után a harmadik legnagyobb európai piaca.

Az Amazon hasonló egyezségre jutott az olasz kormánnyal még 2017-ben, akkor 100 millió eurós tartozást kellett kicsengetnie a 2011 és 2015 közötti időszakból. Az Amazon annak idején az adóelkerülés jól bevált módját választotta. Európai bevételeit egy cégen keresztül könyvelte el (ez az Amazon EU), amely luxemburgi adóalanynak számít és a profit után ott köteles is társasági adót fizetni, és nem abban az országban, ahol működik. Luxemburgról köztudott, hogy igen nagylelkű adókonstrukciókkal jár a multik kedvében, például bizonyos cégeknek kibúvót kínált az általános társasági adó megfizetése alól is.

A Financial Times megjegyzi, hogy úgy tűnik, Franciaország lett az elmaradt adók behajtásának élharcosa. A pénzügyi lap szerint ez érzékenyen érintheti a többi tech vállalatot is. Nem véletlen tehát, hogy az EU az ún. „kiegyenlítési adó” bevezetését tervezi, melynek alapját a „nemzeti forgalom” adná. A tervek szerint az EU március végére konszenzusra akar jutni a digitális gazdaság adózása ügyében. Az EU kezdeményezése érzékenyen érintené a GAFA-t (Google, Amazon, Facebook és az Apple), illetve a turisztika terén működő vállalatokat, például az AirBnB-t és a Booking.com-ot.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>