Francia gigabírság a Google-nek

A Google 465 millió euró elmaradt adót és egy 500 millió eurós büntetést is megfizet a francia költségvetésnek. A vezető francia politikusok üdvözölték a döntést. Nicole Belloubet igazságügyi miniszter szerint, az ügy lezárása megmutatta, hogy a francia pénzügyi hatóságok milyen hatékony eszközökkel rendelkeznek az adóelkerülés elleni harcban. A lépés nagy valószínűséggel precedens értékű lesz, vagyis további vállalattal juthatnak hasonló megállapodásra.

2017. júliusában a bíróság a Google javára ítélt, így a webes óriásnak nem kellett teljesítenie a követeléseket, mi szerint nem Franciaországban, hanem a sokkal kedvezőbb adózású Írországban fizetett adót, több millió euróval megrövidítve a büdzsét. Az indoklás alapján a Google esetében nem állnak fenn a franciaországi adófizetési kötelezettség követelményei és a Google Írország nem rendelkezik állandó franciaországi telephellyel sem. A francia kormány fellebbezett az ítélet ellen, de hiába, 2019. áprilisában a bíróság ismét a Google javára döntött.

Az Apple februárban jelentette be, hogy – bepótolva az elmúlt 10 évben elmulasztott kötelezettségeit – 500 millió euró adót fizet utólag Franciaországban. A tech cégek adóelkerülése az egész EU területén problémát okoz, Franciaország pedig már ki is vetette a különadót e miatt. A Google-hez hasonló tech cégeket (Amazon, Facebook, Airbnb, stb.) arra hivatkozva sújtotta ezzel az adóval, hogy túl kevés adót fizetnek azokban az európai országokban, ahol székhellyel rendelkeznek.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>