Fontos változás a magyar letelepedési kötvényeknél

Július 1-től az a külföldi magánszemély, aki magyar letelepedési kötvényt vásárol, azonnal és automatikusan megkapja a végleges letelepedési engedélyt. Az új szabály visszamenőleg is érvényes, így a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazható.

A letelepedési kötvények 2012-es bevezetésekor a magyar politikusok hosszan vitáztak azon, hogy az értékpapírt megvásároló külföldiek azonnal letelepedhessenek Magyarországon vagy csupán tartózkodási engedélyt kaphassanak. Végül a belügyminiszter nyomására az utóbbi előírás került a jogszabályba. Így letelepedési kötvényt megvásároló külföldiek először csak tartózkodási engedélyt kaphattak, majd fél év türelmi idő után juthattak hozzá a letelepedési engedélyhez.

Így ment ez egészen májusig, amikor ez év május 20-án megjelent egy jogszabályi módosítás, ami azonnal letelepedési engedélyhez juttatja a letelepedési kötvényt vásárló külföldieket. A letelepedési engedély pedig csaknem egyenértékű az állampolgársággal, hiszen birtokosa korlátlan ideig tartózkodhat Magyarországon és szabadon mozoghat az Európai Unió schengeni övezetén belül, bár csak 90 napig. A szabály visszamenőleg érvényes, így azokra is érvényes, akiknek éppen folyamatban van a letelepedési kötvényvásárlásuk.

A módosítás hátterében az állhat, hogy az elmúlt időszakban megcsappant az érdeklődés e különleges állampapírok iránt. Az idei esztendőben fél év alatt például alig feleannyi fogyott belőlük, mint 2015 hasonló időszakában. A kormányzat a bürokrácia csökkentésétől azt várja, hogy a kereslet újra nőni fog. A jogszabály módosítása aktivitásuk növelésére ösztönzi a kötvényeket áruló javarészt „egzotikus” hátterű vállalkozásokat is, hiszen megerősíti: akármennyi is az állampapírok piaci ára, a letelepedési kötvények után járó kamat semmiképpen nem csökkenhet 2 százalék alá. Ez nagyjából négyszer akkora hozam, mint amennyit a piacon jelenleg kapható magyar 5 éves eurókötvényekért fizet Magyarország. A kamatot ráadásul nem a befektető, hanem továbbra is a közvetítőcég kapja majd, amelyik egyébként ügyfeleitől fejenként 45-60 ezer eurós közvetítői díjat is beszed.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>