Fizessen több adót az Amazon!

Komoly, 15 országra kiterjedő, összehangolt tiltakozóakció zajlott 2020 végén az Amazon internetes kereskedőcég ellen. A tiltakozóknak elege van abból, hogy az Amazon fittyet hány a dolgozói jogokra és a fenntarthatóságra és minden követ megmozgat, hogy elkerülje az adófizetést.

Call-centeresek, informatikusok, érdekvédelmi szervezetek és szakszervezetek fogtak össze világszerte, hogy rákényszerítsék az Amazont üzleti gyakorlatának megváltoztatására. Brazília, Mexikó, az USA, Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország, Németország, Belgium, Luxemburg, Lengyelország, India, Banglades, a Fülöp-szigetek és Ausztrália mellett több mint 50 szervezet csatlakozott az akcióhoz.

Ráadásul nem ez az első eset, hogy gigavállalalat módszerei ellen tiltakoznak. A munkakörülmények, a megfelelő védőfelszerelések hiánya és a dolgozók folyamatos megfélemlítése és megfigyelése visszatérő probléma. Az ellenszenvet tovább fokozza, hogy a vírushelyzet miatt gigantikusat növekedett a vállalat; a COVID-19 járvány idején az Amazon egybillió dolláros forgalmú vállalattá vált, vezérigazgatójának, Jeff Bezosnak a személyes vagyona pedig elérte a 200 milliárd dollárt.

A cég az adóelkerülés tekintetében is a világ élvonalába tartozik. Az Amazon központi telephelyén, az USA-ban tavaly mindössze 1,2 százalékos tényleges adóterhet viselt, az azt megelőző két évben pedig egyáltalán nem is adózott. Ezt azért teheti meg, mert a jelenlegi szabályozói környezet lehetővé teszi, hogy ne ott fizessen adót, ahol a szolgáltatásait nyújtja, hanem a kedvezőbb adózású országokban. Ez az a gyakorlat, aminek az EU és az OECD is véget akar vetni a globális digitális adó bevezetésével. Ugyanis nem csak az Amazon, hanem a többi tech óriás, a Facebook, a Google és az Apple is előszeretettel él az adóelkerülés ezen formájával.

A mostani összehangolt tiltakozássorozat kétségtelenül egy újabb szintet jelent az adóelkerülés elleni küzdelemben.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>