Felfüggesztették a moldáv aranyvízum programot

Egy dubaji illetőségű ingatlanfejlesztő cég miatt ideiglenesen leállították Moldova aranyvízum programját. A Kleindienst-csoport a dubaji „Heart of Europe” projectben, ahol is hat európai országot építettek meg mesterséges szigetnek Dubaj partjainál, értékesít ingatlanokat.

A vállalat különmegállapodása szerint azok, akik 1,36 millió dollárt fektetnek be a dubaji projektbe, jogosultak lehetnek aranyvízumra. Ehhez a befektésen túl egy többlépcsős átvilágítási eljáráson is át kell esni. Moldova nem EU-tag, de állampolgárai 121 országba utazhatnak vízummentesen, köztük a schengeni övezetbe is.

A kormány is megerősítette a program felfüggesztésével kapcsolatos értesüléseket. A már befutott kérelmeket még feldolgozzák, de újakat határozatlan ideig nem fogadnak be. Ez idő alatt a kormány alaposan értékeli és optimalizálja a jelenlegi folyamatot.

Moldova egyébként anonimitást biztosít azoknak, akik az aranyvízum program keretén belül szereznek útlevelet. Az állampolgárság, jó pénzért, a családtagokra is kiterjeszthető és akár generációkon keresztül továbbadható. Az igénylőknek még csak nem is kell az országba látogatniuk ahhoz, hogy igényelhessék és megkapják; elég, ha fizetnek.

A Kleindienst-csoport információja szerint éppen ezért több százan haraptak rá a Közel-Keleten a lehetőségre, ami nem csoda, mert nincs kötelező tartózkodási idő, ami sokakat egyébként visszatartana. Az aranyvízum programok az utóbbi évtizedben váltak nagyon népszerűvé. A probléma az, hogy a rendszer szabályozatlan, mindössze egy magatartási kódex létezik, de tulajdonképpen az országok szuverén módon dönthetnek a feltételekről.

Ezek a programok sok fejfájást okoznak az Európai Bizottságnak, több EP képviselő azért lobbizik, hogy tiltsák be ezeket, mert komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, hogy nem megfelelően átvilágított, gyanús személyek is európai útlevélhez juthatnak. Az EB szerint ráadásul az, hogy a szupergazdagok ilyen módon juthatnak útlevélhez és állampolgársághoz, az adócsalás és a korrupció melegágya.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>