Feketelistán Dubaj?

A Pénzügyi Akciócsoport (FATF) célja, hogy a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozására irányuló törekvéseket kiszűrje. Most a szervezet célkeresztjébe az egyik leggazdagabb ország, hogy az Egyesült Arab Emírségek került.

Az arab ország gazdasága az elmúlt néhány évtizedben üstökösökként fejlődik és az utóbbi időkben a nyugati világ felé is sokkal nyitottabbak. Jelentősen könnyebb manapság beindítani ott egy vállalkozást, mint néhány éve. A Pénzügyi Akciócsoport várhatóan a február végére kitűzött ülésen hoz döntést azzal kapcsolatban, hogy valóban szükséges-e az ország komolyabb megfigyelése a pénzmosás és a pénzügyi tranzakciók szempontjából.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben mutatkozó hiányosságok miatt az tehát az EAE felkerülhet a globális megfigyelő szervezet azon listájára, melyen azok az országok szerepelnek, amiket fokozott felügyelet alá kell vonni. A FATF jelenleg 23 országot, többek köztük Albániát, Szíriát és Dél-Szudánt tart szorosabb ellenőrzés alatt. A FATF feketelistáján (a legnagyobb kockázatot jelentő országok) mindössze két ország szerepel: Irán és Észak-Korea.

Hamid Al Zaabi, az Egyesült Arab Emírségek pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni hivatalának vezetője szerint aggodalomra semmi ok. Állítása szerint az ország elkötelezett a nemzetközi pénzügyi rendszer integritásának fenntartása mellett, és együttműködik a nemzetközi bűnüldöző szervekkel is annak érdekében, hogy ne történjenek visszaélések. A FATF még 2020 áprilisban jelezte aggodalmát, és tény, hogy azóta a kormány számos lépést tett az átláthatóság érdekében. Ennek nyomán hozták létre például az Al Zaabi által vezetett hivatalt, azzal a céllal, hogy hogy a központi bank, a pénzügyminisztérium és más hatóságok szorosabban együttműködjenek.

Ezen felül a központi bank az elmúlt hónapokban több bankra is büntetést szabott ki a pénzmosás elleni szabályok megsértése miatt, és új szabályokat vezetett be hawalákra, azokra a jótékonysági szervezetekre, amelyekről gyakran állítják, hogy lehetővé teszik a terrorizmussal kapcsolatos pénzmozgásokat.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>