FATF: Fel kell számolni a kereskedelmi pénzmosást!

Egy jelentést tett közzé a Pénzügyi Akciócsoport (FATF), amely az úgynevezett „kereskedelmi pénzmosásra” koncentrál. A kereskedelmi pénzmosás (Trade-Based Money Laundering, azaz TBML) a bűncselekményekből származó bevételek eredetének kereskedelmi tranzakciókon keresztüli elfedését jelenti.

A jelentés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a tudatosság lehet a kulcs ahhoz, hogy a kereskedelmi pénzmosásnak gátat lehessen szabni. Ha a kereskedelmi folyamat minden aspektusával tisztában lennének az érintettek, akkor lehetne hatékonyan visszaszorítani ezt a káros tevékenységet. A kereskedelmi pénzmosás fő veszélye, hogy a nemzetközi kereskedelmi hálózatok olyan bűnözőket és terroristákat finanszírozhatnak, akik a bonyolult kapcsolódási pontokat kihasználva mossák tisztára a piszkos pénzeket.

A jelentés szerint jelenleg az egyik legnagyobb kockázat az, hogy a szervezett bűnözéssel foglalkozó egyének gyorsan be tudnak épülni a pénzügyi elszámolási folyamat tranzakciós láncaiba, tovább nehezítve e tevékenységek pontos nyomon követhetőségét. A jelentés kitér arra is, hogy míg a pénzintézetek tisztában vannak a kockázatokkal, addig a kereskedelmi folyamat egyéb résztvevői, például importőrök, exportőrök, auditorok, könyvelők nincsenek képben, tehát nem fogják észrevenni, ha bármi gyanús.

A FATF javaslata szerint az országoknak edukációs anyagokat és dokumentumokat kellene használniuk, hogy felhívják a nemzetközi kereskedelemben részt vevő állami és magánszektorbeli szervezetek figyelmét a pénzmosás módszereire. Javasolják továbbá a fejlett informatikai rendszerek használatát, valamint az állami és a magánszektor közötti mélyebb és szisztematikusabb együttműködést. A jelentés fontosnak tartja a pénzügyi és kereskedelmi adatok cseréjét is.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>