Ezt ne tegyük, ha offshore cégünk van! 1.

Az offshore cég önmagában teljesen legális vállalkozási forma, amelynek évtizedes hagyományai vannak. Ám segítségével olyan tevékenységet is lehet végezni, amely illegális. Lássuk mire NEM jó egy offshore cég!

Tegyük fel, hogy van egy nagy csomó olyan jövedelmünk, amelynek az eredete nem tisztázott. Ez sajnálatos módon sok országban egyátalán nem számít különlegesnek. Gondoljunk csak például a számla nélkül dolgozó vállalkozásokra. Csábító lehet ezeket a jövedelmeket olyan cégekbe pumpálni, amelyek tulajdonosi háttere nehezen felderíthető, ráadásul olyan országokban vannak bejegyezve, ahol nem vagy csak kevés adót kell fizetni. Csakhogy a titkolt jövedelem legalizálását pénzmosásnak hívják, ami bűncselekmény. Márpedig ki szeretne egy szintre kerülni bűnözőkkel, akik drogkereskedelemből, prostitúcióból vagy egyéb bűnös tevékenységből származó jövedelmüket hasonló módszerek alkalmazásával mossák tisztára?

Vegyünk egy másik példát. Vagyonunkat legálisan szereztük ugyan, de szeretnénk ahhoz úgy hozzájutni, hogy az így szerzett jövedelem után lehetőleg egyátalán ne vagy csak minimális adót kelljen fizetnünk. Kézenfekvő lehet itt is cégláncolatot létrehozni, amellyel eleve csökkenthetjük az adózandó bevételeket, majd egy olyan országból hazahozni a pénzt, ahol mondjuk, nem kell jövedelemadót fizetni. A rossz hír az, hogy ez a módszer is illegális. Magyarországon ugyanis a jövedelem után személyi jövedelemadót és 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Aki ezt nem teszi meg, szintén adóelkerülésben vétkes, ami illegális. Ha nagy összegről van szó, akkor akár 8 év börtön és vagyonelkobzás fenyegeti a vétkest.

Az ökölszabály a következő: a cég alapításának és működtetésének egyetlen célja nem lehet az adóelőny elérése, továbbá a külföldi cégnek mindenben meg kell felelnie a tulajdonosok országa szerinti adózási szabályoknak. Ha a fenti két feltétel nem teljesül, akkor ez a világ legtöbb országában illegális tevékenységnek minősül, amit az adóhatóságok üldöznek és keményen büntetik az abban résztvevőket.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>