Ezek a pénzmosás gyanús „iparágak”

A professzionális futball is felkerült arra a listára, amin az EU a pénzmosás-gyanús iparágakat gyűjti. A focin kívül a vámmentes zónák, a nem bankok által üzemeltetett ATM-ek, és a letelepedési kötvények körüli üzletelés is bekerült a gyűjtésbe.

Brüsszel összesen 47 olyan tevékenységet határozott meg, ahol igen nagy a visszaélések esélye, hiszen ezekben az iparágakban nagyon nagy pénzek forognak, ráadásul sok esetben ellenőrizetlenül. Emiatt az EU a pénzmosás, adócsalás és korrupció elleni harcában kiemelt figyelmet fordít ezekre a tevékenységekre.

Az EU szerint a profi futball esetén a nagy és komplex szervezetek átláthatatlanul működnek, ami ideális környezetet termet a gyanús ügyletek lebonyolításához. Példának azt hozták, hogy sok esetben rengeteget keres egy játékos, vagy egy bíró, de a fizetésükből más is kap. Belgiumban le is buktak ezzel, de valószínűleg máshol is alkalmazott, bevett megoldásról van szó.

A Danske bank, a Deutsche bank, illetve az UBS pénzmosási botrányai miatt az EU kiemelten kezeli a pénzmosásgyanús területeket. A Financial Times cikke szerint azonban hiába nagyon szigorú az EU pénzmosás elleni szabályzata, a gyakorlati alkalmazása hagy némi kívánni valót maga után. A legnagyobb problémát az okozza a lap szerint, hogy a tagállamok közötti információcsere nem működik.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>