Évi 427 milliárd dollár az adóelkerülés ára

Az adóelkerülés, az adóparadicsomok, az offshore-ozás milliárdos veszteséget jelent az egyes országoknak. De pontosan mennyi az annyi? A Tax Justice Network kiszámolta, mekkora bevételtől esnek el az országok évente az adóelkerülés miatt. A mínuszt a multik és a tehetős magánszemélyek termelik, hiszen ők azok, akik leginkább „kiskapuznak”, legalábbis ami az adóval való ügyeskedést illeti.

A Tax Justice Network (TJN) friss kutatása szerint a kieső összeg mértéke megközelíti az 500 milliárd dollárt. A jelentés szerint az országok a multinacionális cégek és a gazdag magánszemélyek adóelkerülési gyakorlatai miatt minden évben nagyjából 427 milliárd dollárt buknak. Ennek az összegnek több mint a felét, 245 milliárd dollárt a nagyvállalatok termelik ki, hiszen ezek összesen 1380 milliárd dollárnyi profitot realizálnak olyan adóparadicsomokban, ahol a társasági adó vagy nagyon alacsony, vagy nincs is. A jelentés szerint a magánszemélyek is igen jelentős összeggel járultak hozzá ehhez az összeghez, miattuk 182 milliárd dollárnyi adótól esnek el az országok.

A jelentés megemlítette az öt országot is, amely a laza szabályozói környezet miatt leginkább hozzájárul az adóelkerüléshez. Talán meglepő, de a top 5-ös listán mindössze egy klasszikus értelemben vett adóparadicsomot találunk. Az első helyen a Kajmán-szigetek áll, 16,5 százalékos arányban, vagyis 70 milliárd dollárral. Következik az Egyesült Királyság (10 százalék, 42 milliárd dollár), Hollandia (8,5 százalék, 36 milliárd dollár), Luxemburg (6,5 százalék, 27 milliárd dollár), valamint az Egyesült Államok (5,5 százalék, 23 milliárd dollár).

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>