EU tagállam nem lehet adóparadicsom? Miért van ez így?

Az adóelkerülés ellen nem eléggé hatékonyan fellépő országokat, azaz az adóparadicsomokat felsoroló EU feketelista 2017-es elfogadása óta vitatéma, hogy az uniós szakminiszteri tanács annyira fellazította az Európai Bizottság által eredetileg javasolt kritériumrendszert, hogy évek óta egyetlen EU tagállam sem kerülhetett fel a listára.

Az EP 2020 végi plenáris ülésén ismét felmerült a téma. Az EP képviselők állásfoglalása szerint „meg kell változtatni az adóparadicsomok uniós listájának jelenleg zavaros és hatástalan összeállítási módszerét, illetve bővíteni kell azon kritériumok körét, amelyek alapján egy ország adórendszerének tisztességes volta megítélhető”. Az 587 szavazattal, 50 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint nem lenne szabad olyan országokat eltávolítani a feketelistáról, amelyek csak jelképesen változtatják meg adózási rendszerüket, a nulla százalékos adókulcs megléte pedig automatikus helyet adna az uniós feketelistán.

A nagyobb szigort és a kritériumrendszer megváltoztatását a lista 2017-es megszületése óta kérik a képviselők. Jelen állás szerint pusztán a túl megengedő keretrendszer miatt nincsen egyetlen EU ország sem a listán, pedig van, akinek ott lenne a helye. Az is probléma, hogy a listáról látszatintézkedésekkel is le lehet kerülni. Az EP szerint az uniós tagállamok esetében is meg kellene vizsgálni, hogy mutatnak-e adóparadicsomra emlékeztető jegyeket? Ha igen, az így működő uniós tagállamokat vita nélkül adóparadicsomnak kellene tekinteni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>