Megadóztatná az EU a szupergazdagokat

Az EU Tax Observatory (Adóügyi Megfigyelőközpont) szerint a szupergazdagok nagyon kevés, vagy semennyi adót nem fizetnek, mert kreatívan élnek az adóoptimalizálás lehetőségével. Emiatt globális minimumadót vetnének ki a milliárdosokra, ami számításaik szerint évente 250 milliárd dollárnyi adóbevételt hozhatna a konyhára.

A multikra kivetett globális minimumadót a nagyvállalatok adóelkerülése miatt vezették be. A szupergazdagokat hasonló okok miatt sújtanák az új adónemmel. A világon pillanatnyilag 2700 milliárdost tartanak számon, akiknek az összvagyona 13 ezermilliárd dollár. Ennek mindössze 2 százaléka lenne az a 250 milliárd dollár, amit az új adónem hozna, tehát a Megfigyelőcsoport szerint az intézkedésbe valószínűleg nem roppannának bele az érintettek.

A milliárdosokat sújtó adókulcs gyakran jelentősen alacsonyabb, mint a kevésbé vagyonos adófizetőké. Ez a gazdagok kreativitásának köszönhető, ugyanis a szupergazdag magánszemélyek vagyonukat sok esetben fedőcégekben és offshorenak minősített országokban tárolják, így csökkentve a befizetendő jövedelemadót. Gabriel Zucman, a központ vezetője szerint a milliárdosok személyi adója olyan országokban, mint az Egyesült Államok és Franciaország, a becslések szerint 0,5%, illetve egyes esetekben nulla.

A minimumadó bevezetése nem újkeletű, de a bevezetésére irányuló erőfeszítések világszerte lassan haladnak. Joe Biden amerikai elnök már évekkel ezelőtt javasolta, de a kongresszus nem vette napirendre.

Zucman emlékeztetett, hogy az adócsalás és az adóelkerülés ellen csak nemzetközi együttműködéssel lehet hatékonyan fellépni, amit az eddigi eredmények is alátámasztanak. Példaként említette, hogy a kötelező információcsere bevezetésével a banktitoktartást gyakorlatilag sikerült felszámolni, melynek köszönhetően a multiknak kevesebb lehetőségük van arra, hogy nyereségüket alacsony adózású országokba helyezzék át.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>