Még mindig vak az EU kripto-ügyben?

Végtelen történetnek tűnik az egységes EU-s kriptoszabáylozás végleges formába öntése, aminek már évek óta az a célja, hogy a kripto-piacot átláthatóbbá tegye.

A legújabb irányelv kötelezi az EU-ban székhellyel rendelkező kriptoeszköz-szolgáltatókat, hogy jelentést tegyenek az EU-ban lakóhellyel rendelkező ügyfelek tranzakcióiról. A szakemberek elismerik, hogy a kriptoeszközök és az elektronikus pénz is nagy potenciállal rendelkezik a gazdasági tevékenység és az innováció serkentése szempontjából.

Aggasztó viszont, hogy az átláthatóság hiánya miatt az adócsalás és a pénzmosás melegágya is lehet a terület. A legfőbb probléma pillanatnyilag az, hogy az EU-s adóhatóságok nem rendelkeznek a határokon átívelő nyomonkövetéshez szükséges információval, e miatt pedig az EU országok jelentős adóbevételtől esnek el.

Az új irányelv arra kötelezi a szolgáltatókat, hogy az EU-ban lakóhellyel rendelkező ügyfelek ügyleteiről jelentést tegyenek, ami a várakozások szerint javítani fogja a tagállamok közötti átláthatóságot. Az aktualizált irányelv értelmében kötelező lesz automatikus információcsere is. Az új jelentéstételi követelmények 2026. január 1-jén lépnek hatályba, amennyiben az EP is elfogadja azt.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>