Korrupciós botrány az Európai Parlamentben – A panamai szál

A görög hatóságok tájékoztatást kértek Panamától a Katarból Eva Kaili európai parlamenti képviselő számláira történő pénzátutalások kapcsán. A korrupcióval vádolt EP képviselőt, Eva Kailit jelenleg Brüsszelben tartják őrizetben.

Panama ismert adóparadicsom, és mint ilyen, más helyszínekhez képest mértékeltebb pénzügyi átláthatóság jellemzi. Charalampos Vourliotis, a görög pénzmosás ellenes hivatal elnöke arra szeretne választ kapni a panamai hatóságoktól, hogy történt-e átutalás körülbelül 20 millió euró értékben Katarból olyan számlákra, amelyeket Kaili vagy családtagjai nyitottak.

Már a görög kérelem beadása előtt is felröppent a hír a lehetséges panamai kapcsolatról. A közösségi médiában megjelent bejegyzésekben a Kaili és családtagjai Katarból származó összegeket fogadó, panamai számláinak banki dokumentumait mutatták be. A számlákat a panamai Bladex Banknál vezették, és azok Kaili, illetve apja, Alexandros Kailis és anyja, Maria Ignatiadou nevén vannak. Az információk szerint a számlák 20 millió euróról szólnak.

Kaili ügyvédje, Michalis Dimitrakopoulos szerint ügyfele ártatlan és a számlák egész egyszerűen hamisítványok. Az ügyvéd arra kérte a görög hatóságokat, hogy kérjenek segítséget Panamától a Katarból Eva Kailinak küldött „misztikus” utalások ügyében és segítsenek igazolni, hogy a számlák hamisak. Vourliotis ezzel szemben arra kérte a panamai hatóságokat, hogy nézzenek utána, hogy vannak-e Kaili vagy családtagjai nevén számlák, valamint kérte az esetleges pénzügyi tranzakcióik másolatait.

Eva Kailit, aki egyébként korábban az Európai Parlament alelnöke volt, 2022. december 9-én tartóztatták le. A vád szerint Kaili Brüsszel katari lobbitevékenysége körüli kétes ügyletekben vett részt. A vádlottak között megtaláljuk Kaili partnerét, egy korábbi EP-képviselőt, illetve egy civil szervezet vezetőjét is.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>