120 milliárd euróba kerül a korrupció az EU-nak

Idén 28. alkalommal készítette el a világ legátfogóbb korrupciós felmérését, a Korrupció Érzékelési Indexet (Corruption Perceptions Index – CPI) a Transparency International (TI). A legfrissebb jelentésből egy számunkra nem igazán hízelgő dolog derül ki; 2022-ben Magyarország lett az Európai Unió legkorruptabb tagállama.

A tavalyihoz képest tovább romlott a korrupciós helyzet hazánkban. Magyarország 2022-ben 42 pontot szerzett a 0 ponttól (a leginkább korrupt ország) 100 pontig (a korrupcióval legkevésbé fertőzött ország) terjedő skálán, és ezzel a 180 országot vizsgáló felmérés 77. helyén végzett. Ezzel 1 pontot és 4 helyezést rontott az egy évvel korábbi eredményen. Az Európai Unión belül ezzel Magyarország az utolsó helyre került.

A becslések szerint legalább évi 120 milliárd euróba kerül a korrupció az EU gazdaságának. Hazánkon kívül számos uniós tagállam a legkorruptabbnak tartott országok között van; Romána, Horvátország, Málta és Görögország sem szerepelt túl jól. Éppen ezért az Európai Bizottság minden tagállamban keményebb fellépést sürget a korrupció ellen.

Az Európai Bizottság a május elején egy új, korrupcióellenes intézkedéscsomagot terjesztett elő. A terv szigorúbb szabályokat javasol a korrupció elleni hatékonyabb fellépés érdekében. Például, egészen enyhe szabálysértéseket is bűncselekményként tennének büntethetővé, a szankciókat uniós szinten harmonizálnák és az elévülésre vonatkozó szabályokat is szigorítanák. A tervek szerint a szigorúbb szabályok betartása és betartatása érdekében korrupciós bűnüldöző hatóságokat is életre hívna az EU.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>