Három le, három fel ­­- változott az EU adóparadicsom listája

Hosszabb idő után, 2023 őszén felülvizsgálta és módosította az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek jegyzékét az EU. Antiguát és Barbudát, Belize-t, valamint a Seychelle-szigeteket felvette, a Brit Virgin-szigeteket, Costa Ricát és a Marshall-szigeteket törölte a listáról, ahol így jelenleg tizenhat ország található.

Az Ecofin olyan országokat vett fel a listára, amelyek adózási ügyekben nem működnek együtt Brüsszellel. Az érintett országokat felszólították, hogy a problematikus kérdések rendezése érdekében tárgyaljanak az Európai Unióval. Az frissített uniós jegyzékben Anguilla, Antigua és Barbuda, Amerikai Szamoa, a Bahama-szigetek, Belize, az Amerikai Virgin-szigetek, Fidzsi, Guam, Palau, Panama, Oroszország, Szamoa, a Seychelle-szigetek, Turks- és Caicos-szigetek, Trinidad és Tobago, valamint Vanuatu található.

A Brit Virgin-szigeteket azért törölték a jegyzékből, mert ez a terület módosította a korábbi felülvizsgálat során problémásnak ítélt információcserére vonatkozó szabályozását. Costa Rica pedig azért került le a jegyzékről, mert módosította a külföldi eredetű jövedelmekre vonatkozó mentességi rendszerének kifogásolt részeit. Végül a Marshall-szigeteket azért távolították el a listáról, mert jelentős előrehaladást ért el a gazdasági tartalomra vonatkozó követelmények végrehajtásában.

Az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek felülvizsgált európai uniós jegyzéke olyan országokat, illetve területeket tartalmaz, amelyek vagy nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val az adóügyi kérdésekben, vagy nem teljesítették a szükséges reformok végrehajtására vonatkozó vállalásaikat. E reformoknak arra kell irányulniuk, hogy az adott országok és területek megfeleljenek a jó adóügyi kormányzás objektív kritériumainak, amelyek magukba foglalják az adózási átláthatóságot, a méltányos adóztatást, valamint azon nemzetközi normák végrehajtását, amelyek az adóalap-erózió és a nyereségátcsoportosítás megelőzését célozzák. A listát évente többször vizsgálják felül,így sokan nem érezhetik magukat sokáig biztonságban.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>