Ügyfélélmény kimaxolva? Adócsalással segíthette ügyfeleit több nagy bank is.

A gyanú szerint több mint 100 milliárd euró értékű kárt okozhatott az a nagyszabású csalási ügy, amiben öt nagy bank is érdekelt lehet Franciaországban és Németországban.

A párizsi pénzügyi ügyészség (PFNP) közlése szerint jelenleg öt bank ellen folyik nyomozás lehetséges súlyos adócsalás és/vagy pénzmosás miatt: a Société Générale, a BNP Paribas, annak leányvállalata, az Exane, a Natixis és az HSBC. A hatóság egy olyan „trükkös” módszer miatt kezdett vizsgálódni, amely lehetővé teszi, hogy a tehetős ügyfelek elkerüljék osztalékuk adóztatását. A gyanú szerint ezt a technikát az említett bankok előszeretettel alkalmazták.

A vizsgálódás nem most, hanem még 2021 decemberében kezdődött, tehát az akciót több hónapos előkészület előzte meg. A meglehetősen nagyszabású nyomozás több mint 150 nyomozó ügynök részvételével zajlik. Ezen felül hat ügyész vett részt a razziák lebonyolításában, amelyeket a Correctiv német oknyomozó hírportál 2018-ban „CumEx-akták” néven hozott nyilvánosságra.

A globális bankszektor helyzete nem túl rózsás az utóbbi években. Számos globális nagybank bukott bele pénzmosásos ügyekbe, ahol végül milliárdos büntetéseket kellett befizetniük. Az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) szerint a szektor rendkívül érzékeny a működési zavarokra. Véleményük szerint a bankok sérülékenysége recessziót eredményez, ami a befektetőket a kriptovaluták irányába tereli, tovább súlyosbítva ezzel a pénzintézetek helyzetét.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>