Betiltaná az EU az anonim kriptotárcákat

Egy EU-s törvénycsomag megtiltaná a pénzügyi vállalkozásoknak, hogy anonim kriptotárcákból érkező tranzakciókat fogadjanak.

Az EU eddig sem bánt kesztyűs kézzel a kriptovalutákkal, de most tovább szigorít. Brüsszel megnehezítené a magánszférára összpontosító kriptopénzek és az anonim fiókok használatát. Egy új törvénycsomaggal azt szeretnék megakadályozni, hogy a kriptopénzeket illegális célokra használják fel. A jogszabály értelmében a kriptoszolgáltatók nem tudnának se letétkezelést, se bizonyos pénzpiaci termékeket, szolgáltatásokat nyújtani az ügyfeleiknek, amennyiben azok névtelenül akarják a tárcáikat használni.

A törvénycsomag megalkotását azzal a szokásos indokkal magyarázzák, miszerint a kriptopénzeket nehéz nyomon követni, így esélyes, hogy illegális célokra használják fel őket, ráadásul a gyanús eseteket is nehezebb felgöngyölíteni. A kriptopénzeket megjelenésük óta előszeretettel illetik ezzel a kritikával.

A vaskos törvénycsomag kiemelten foglalkozik azokkal a szolgáltatásokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy a tranzakciókat ne lehessen nyomon követni. Ebből következik, hogy az anonim kriptopénzek tiltottak lennének a szolgáltatók számára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a mixer-szolgáltatásokon keresztülfuttatott kriptókat, és az olyan kriptopénzeket, mint a Monero, nem lehetne használni.

Patrick Breyer, a Német Kalózpárt képviselője a tervezet ellen szavazott. Szerinte az online tranzakciók lehetősége alapvető jog. Hozzátette, hogy a tervezet megszavazói nem igazán értik az internet globális jellegét, amennyiben úgy gondolják, hogy a virtuális pénzeket kontrollálni tudják.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>