Új pénzmosás ellenes szabályok az EU-ban

Javasolt url: https://EU-AMLA-penzmosas/

Meta leírás:

Az Európai Parlament egy olyan törvénycsomagot fogadott el, amely új lendületet adhat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemnek. Ennek értelmében szélesítik azoknak a körét, akik hozzáférhetnek a pénzmosással kapcsolatos nyilvántartásokhoz és információkhoz, illetve egy új uniós hatóság (AMLA) fogja közvetlenül felügyelni a legkockázatosabb szervezeteket.

Az új rendelkezés biztosítja, hogy az újságírók, a civil szervezetek, az illetékes hatóságok és az egyéb felügyeleti szervek azonnali, szűrés nélküli, közvetlen és ingyenes hozzáférést kapjanak azokhoz nemzeti és uniós tulajdonosi információkhoz, ahol felmerül a visszaélés gyanúja. A nyilvántartásokban az aktuális információk mellett legalább öt évre visszamenőleg visszakereshetőek lesznek az adatok. A Pénzügyi Hírszerző Egységeket (FIU) is szélesebb jogkörrel ruházzák fel annak érdekében, hogy a pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási eseteket hatékonyabban felderítsék, elemezzék, a gyanús tranzakciókat pedig felfüggesszék.

Az új szabályok fokozott átvilágítási intézkedéseket és az ügyfelek személyazonosságának még alaposabb ellenőrzését is előírják. Gyanú esetén a bankoknak, vagyon- és kriptoeszköz-kezelőknek, , sőt az ingatlanközvetítőknek is jelenteniük kell a kérdéses tevékenységeket a FIU-nak és más illetékes hatóságoknak. 2029-től a nagy értékű pénzügyi tranzakciókat bonyolító élvonalbeli profi futballkluboknak is ellenőrizniük kell ügyfeleik személyazonosságát, figyelemmel kell kísérniük a tranzakciókat, és minden gyanús tranzakciót jelenteniük kell. Fontos változás még, hogy a készpénzes fizetésekre az EU 10 000 eurós limitet vezet be.

A pénzmosás elleni küzdelem új szabályainak felügyeletére új hatóság jön létre; a Pénzmosás- és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Hatóság (AMLA), melynek székhelye Frankfurtban lesz. Az AMLA legfontosabb feladata a legkockázatosabb pénzügyi szervezetek közvetlen felügyelete, és ha szükséges, akkor be is avatkozhatnak. Az AMLA a célzott pénzügyi szankciók végrehajtását is felügyeli majd.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>