Még mindig értékes a magyar útlevél

A Henley Passport Index rangsorában Magyarország rendszeresen az élmezőnyben végez. 2021 harmadik negyedévében a 9. helyet csíptük meg, tehát a magyar útlevél értékesnek mondható. A rangsor ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a járványügyi korlátozások miatt egyre nagyobb a szakadék a világ legerősebb és leggyengébb útlevelei között.

A Henley & Partners negyedévenként összeállított, a IATA adatain alapuló ranglistája, a Henley Passport Index aszerint rangsorolja az egyes országok útleveleit, hogy birtokukban hány országba lehet beutazni előzetesen megigényelt vízum nélkül. A legfrissebb lista élén2021 októberében a japán és a szingapúri útlevél áll, mindkettővel 192 országba lehet előzetes vízumigénylés nélkül beutazni. A lista legalján pedig az afgán útlevél helyezkedik el 26 vízummentesen elérhető célországgal. A magyar útlevéllel 183 országba lehet jelenleg vízum nélkül beutazni, ezzel a 9. helyezést érte el a listán.

A lista már nagy múltra tekint vissza, 16 éve létezik, és az eddigi évek még soha nem volt akkora a szakadék a lista tetején és legalján elhelyezkedő útlevelek erőssége között, mint most. Például, az erős útlevelekkel rendelkező északi országok szigorú beutazási korlátozásokat vezettek be a vírus miatt, míg számos gyenge útlevéllel rendelkező ország könnyítette a beutazást, „viszonzás” nélkül. A Henley & Partners megjegyzi, hogy ez a szakadék a COVID19 miatti beutazási korlátozások okán egyre mélyülni fog, és tovább erősíti a már most is jelentős különbségeket a fejlett és a fejlődő országok között.

Az első helyezett Japánba senki nem utazhat be vízum nélkül, a Dél-Korea és Németország pedig közel 100 ország állampolgárai számára korlátozza a beutazást. Az útlevelével a lista vége felé elhelyezkedő, 97-ik Egyiptom ezzel szemben nem támaszt korlátokat a beutazók előtt, de állampolgárai csak 51 országba utazhatnak be előzetesen igényelt vízum nélkül. Kenya esetén hasonló a helyzet, szinte bárhonnan szabad az út, de az ország útlevelével csak 72 célországba lehet belépni vízummentesen.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>