Ennyit a svájci banktitokról

A svájci UBS Banknak 40 ezer ügyfelének adatát kell átadnia a francia adóhatóságnak – döntött a svájci legfelsőbb bíróság.

Korábban az adatátadás felfüggesztéséről egy alacsonyabb rendű bíróság döntött, ezt írta felül most a legfelsőbb bíróság. Egy feltételt azonban szabott: a francia hatóságok az átadott adatokat nem használhatják az UBS francia fiókja ellen zajló büntetőeljárásban. Az UBS tudomásul vette a döntést. A francia hatóságok korábban Németországból kaptak egy listát, amelyen olyan UBS számlák száma szerepelnek, amelyeken francia állampolgárok eltitkolt, adózatlan jövedelmei pihenhetnek.

A svájci adóhatóság kész lett volna átadni a franciák által kért adatokat, ám az UBS bírósághoz fordult és a pert első fokon meg is nyerte. Akkor a bíróság úgy látta, a gyanú nem kellően megalapozott. Az adóhivatal azonban fellebbezett és végül a legfelsőbb bíróság végül neki adott igazat. Egy francia bíróság korábban 4,5 milliárd eurós bírságot rótt ki az UBS-re adócsalás és pénzmosás miatt. A bank fellebbezett, így az eljárás évekig elhúzódhat. A francia hatóságok szerint az UBS segédkezett abban, hogy francia állampolgárok 2004 és 2012 között összesen 10 milliárd euró be nem vallott jövedelmet rejthessenek el az adóhatóság elől. A bank természetesen tagadja, hogy bármi törvénytelent tett volna.

Az UBS-t egyébként az USA-ban is perelik. Ott 780 millió dollár büntetést kapott, mert segített amerikai állampolgárok jövedelmének eltitkolásában. Németországban pedig ugyanezen okból 300 millió euró bírságot fizetett a bank.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>