Pénzmosásra gyanakszik az EU az Emírségekben

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA), az EU pénzügyi piacokat szabályozó és felügyelő hatósága megvonta a bizalmat dubaji klíringintézet és elszámolóháztól (Commodities Clearing Corporation – DCCC), mert felmerült a pénzmosás gyanúja.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság, az ESMA, már tavaly megpróbálta feketelistára tenni a DCCC-t, ami ellen az érintett természetesen fellebbezett. A fellebbviteli bizottság szerint azonban nem bizonyosodott be, hogy a DCCC-vel szemben támasztott gazdasági követelmények aránytalanok lennének, így az ESMA határozata életbe lépett. A döntés értelmében az EU nem ismeri el az Egyesült Arab Emírségekben működő elszámolóházakat sem.

Bár a DCCC a Közel-Kelet legnagyobb és legdiverzifikáltabb elszámolóházaként aposztrofálja magát, az ESMA szerint a lépésnek nem lesz hatalmas pénzügyi hatása. Az ESMA adatai szerint ugyanis a DCCC-nél elhelyezett letéti fedezet körülbelül 9000-szer alacsonyabb, mint a Londoni Értéktőzsde esetén. Maga a DCCC nem reagált a döntésre.

Az EU pénzmosási feketelistájának története kissé ellentmondásosan alakult. Az Európai Bizottság 2019-ben megpróbálta például Szaúd-Arábiát felvenni a listára, de ezt megvétózták. Az Egyesült Arab Emirátusok egyébként tavaly került fel, Dél-Afrika, Gibraltár és Észak-Korea mellé.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>