Egyszerűsödik-e az ügyfél azonosítás a magyar bankoknál?

2022. január elsejétől az ügyfélátvilágítás folyamtata egyszerűbb és közvetlenebb lesz Magyarországon. Az új jogszabályt még a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás (Pmt.) elleni törvény novemberi módosításával fogadta el az Országgyűlés.

A Pmt. 2017-es módosítása óta a bankok már nem csak személyesen, hanem elektronikus eszközökkel is azonosíthatják ügyfeleiket. Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezzel párhuzamosan alakította ki a digitális ügyfél-átvilágítás részletszabályait. 2020. októberétől már e-személyivel vagy biometrikus útlevéllel is azonosíthatják ügyfeleiket a pénzügyi intézmények. A digitalizációnak köszönhetően, az ügyfelek kényelmesen, percek alatt, akár otthonról köthetnek banki vagy egyéb pénzügyi szerződéseket.

Az elektronikus ügyintézésről szóló törvény módosítása 2022-től lehetőséget ad arra, hogy az Ügyfélkapuval rendelkező ügyfelek adataihoz a pénzintézet elektronikusan, személyes ügyintézés nélkül hozzáférhessen. A sikeres azonosítást követően az ügyfél vonatkozó adatai, aláírása, valamint fényképe is ingyenesen elérhető lesz a kérelmező pénzintézet részére. Az új, egyszerűbb digitális azonosítási lehetőséggel nem csak a bankok élhetnek majd, hanem a Magyarországon székhellyel, fiókteleppel vagy telephellyel rendelkező önkéntes egészség- és nyugdíjpénztárak, pénzügyi, befektetési szolgáltatók, valamint biztosítók is.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>