Egyre több a milliárdos magyar vállalkozás

Egy friss felmérés szerint nem kevesebb, mint nyolc éve meredeken csökken a külföldi érdekeltségű cégek aránya Magyarországon. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevesebb a külföldi befektető, hanem azt, hogy egyre több magyar kézben lévő vállalkozás lép át a milliárdos árbevételt. A magas bevételű vállalkozások közel egyharmada továbbra is offshore-tulajdonban van Magyarországon.

A nemzetközi érdekeltségű, 1 milliárd árbevételt meghaladó vállalkozások aránya több mint 10 százalékot csökkent 2013 óta. Míg pár éve még a vállalkozások 41 százaléka volt külföldi érdekeltségű, mára ez 31 százalékra mérséklődött, ami nemzetközi viszonylatban még mindig magas. A felmérés szerint jelenleg 7360 tisztán hazai érdekeltségű és 3271 külföldi érdekeltségű társas vállalkozás működik ebben a szegmensben. Az eredmények azt is tükrözik, hogy a külföldi cégek lassabban növekednek, mint a magyarok. A magyar hátterű vállalkozások közül évről évre több száz új vállalkozás lépi át a milliárdos árbevételi küszöböt, így növekedett a számuk 8 év alatt 3900-ról 7300-ra. A külföldiek esetében az arány sokkal gyengébb, itt 2700-ról 3300-ra változott.

A milliárdos cégekhez hasonló tendencia figyelhető meg az alacsonyabb árbevételű vállalkozások esetén is. Nyolc év alatt 18 százalékról 12 százalékra csökkent a külföldi cégek aránya a 100 millió forint feletti árbevételt elérő cégek körében. Ami a cégek számát illeti, a külföldi stagnált, míg a hazai érdekeltségű cégek száma 35 ezerről 62 ezerre növekedett, tehát majdnem megduplázódott.

És melyik ország polgárai vállalkoznak a leginkább Magyarországon? Idén, nem kis meglepetésre, Ukrajna áll a lista élén 4087 vállalkozással, megelőzve az eddigi első helyezett Németországot és második Ausztriát. A toplistán fellelhető természetesen néhány „klasszikus” offshore ország is, de számuk csökkenőben van, csak úgy, mint a nyugat-európai országoké.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>