Egyelőre megúszta a Google és a Facebook

Néhány tagállam miatt lekerült a napirendről a közösségi szintű digitális adó kérdése, amiről egy darabig tárgyalni sem fognak az EU pénzügyminiszterei.

Dánia, Finnország, Írország és Svédország. Ez a négy állam rendre megvétózta azt a kezdeményezést, amely szerint az Európai Unió digitális adót vetne ki a nagy technológiai cégekre, amelyek komoly profitot termelnek itt, ám ezután rendkívül kevés adót fizetnek csupán. Mivel adópolitikai ügyekben egyhangú döntés szükséges, a vétó miatt a kérdés egyelőre lekerül a napirendről. Sajnálatos. Elszalasztott lehetőség. Ezekkel a szavakkal kommentálta a döntést Pierre Moscovici pénzügyi biztos. Majd sietve hozzátette: a tervezet nem halott, jövőre esetleg újra nekifutnak a javaslat megtárgyalásának.

Addig azonban sok minden történhet. Az OECD ugyanis jelenleg egy globális egyezményen dolgozik, amely ugyancsak a technológiai óriáscégek adóelkerülését minimalizálná. Ha ezt nem sikerülne tető alá hozni, akkor Brüsszel újra elővenné a kérdést. A tagállamok közben nem tétlenkednek. Franciaország, Olaszország és Ausztria már egyoldalúan bevezetett ilyen adót.

Eredetileg minden olyan bevételt megadóztattak volna, amelyek megszerzéséhez a technológiai óriáscégek felhasználói adatok segítségével szereztek. Az elképzelés azonban a tárgyalások során felpuhult, így már csak az ügyféladatok felhasználásával szerzett reklámbevételek lennének adókötelesek. Az adót azonban csak azon társaságoknak kellene befizetniük, amelyek világszerte legalább 750, az EU-ban pedig legalább 50 millió euró bevételt termelnek. Az adó mértéke 3 százalék lenne, így 800 millió és 1,1 milliárd euró többletbevétel folyna be belőle.

A fiaskó miatt felvetődött, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa az adópolitika bizonyos területein is térjen át a minősített többségen alapuló döntéshozatalra. Így elegendő lenne, ha a tagállamok 55 százaléka támogat egy adott javaslatot, ha a népességük kiteszi az EU népességének 65 százalékát. E kezdeményezésnek azonban megint csak sok ellenzője van, így bevezetésére kevés az esély.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>