Dubaji munkavégzés: Adóegyezmény nélkül ráfizethetünk!

Az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) országai, azon belül is az Emírségek, egyre népszerűbb a külföldi munkavállalók körében. A szakértő szerint azonban nem árt az óvatosság, és munkavállalás előtt érdemes tájékozódni, hogy az anyaország és a fogadó ország között van-e élő, a kettős adózást kizáró adómegállapodás.

Mark Schofield, a PwC közel-keleti régió adóügyekért felelős partnere szerint ráfázhatunk, ha az úgy vállalunk az Emírségekben munkát, hogy figyelmen kívül hagyjuk az anyaország adószabályait. Az életben két dolog a biztos; a halál és az adó. Ez alól most már az Öböl-országok sem kivételek, hiszen 2018-ban a hat GCC ország megegyezett az áfa bevezetéséről. Az adó mértéke az Emírségekben jelenleg 5%, míg Szaúd-Arábia a koronavírus gazdasági hatásaira hivatkozva tavaly 15%-ra emelte az áfa mértékét. Omán viszont már kétszer elhalasztotta a bevezetést, de idén sort fognak rá keríteni. Utóbbi egyébként 2022-től a gazdagokat különadóval is sújtaná, a covid-19 miatti alacsony olajárakra hivatkozva.

A térség a külföldi munkavállalók, vagyis az expatok egyre vonzóbb célpontja, annál is inkább, mert az országok fokozatosan engednek a szigorból, így egyre „lazább” feltételekkel lehet arrafelé vállalkozni. Schofield szerint viszont nem árt alaposan tájékozódni. Az Egyesült Királyság és az Emírségek között például van adóegyezmény, így a kettős adózás elkerülhető, de Dániával például nincs, így abban az esetben már nem ilyen kedvezőek a feltételek. Magyarországgal kötött adóegyezményt az Egyesült Arab Emírségek, így a Dubajban szerencsét próbáló magyaroknak nem kell aggódniuk.

Ráadásul Schofield szerint a teljes karbonsemlegességet, vagyis a sokat emelgetett „net zerot” a Közel-Keleten lehetetlen lesz megvalósítani, tekintve, hogy a nem megújuló energiaforrások adják a térség bevételének legnagyobb részét. Pedig a globális tendencia pont abba az irányba mutat, hogy az olaj és a gáz helyett alternatív, fenntartható megoldásokat keresnek világszerte. A szakember szerint a koronavírus miatt bevezetett mentőcsomagokat csakis megnövekedett adóterhekkel lehet csak kompenzálni. Ezekkel pedig mindenkinek számolnia kell, aki a Közel-Keleten kíván a jövőben élni és dolgozni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>