Ötven céget függesztettek fel az Emírségekben

Ötven vállalkozás működését függesztette fel 30 napra az Egyesült Arab Emírségek gazdasági minisztériuma, mert azok elmulasztottak regisztrálni a pénzmosás megakadályozására létrehozott goAML rendszerében.

A minisztérium közlése szerint 2023 eleje óta mintegy 76,9 millió dirham (kb. 19,3 millió euró) bírságot szabtak ki 225 vállalkozásra pénzmosás ellenes intézkedésekkel kapcsolatos mulasztások miatt. A goAML regisztráció 2018 óta kötelező az ott működő vállalkozásoknak. A hatóságok ezen a rendszeren keresztül kapnak a gyanús tranzakciókról jelentést. Ezen felül a rendszer elemezi azokat a tevékenységeket, amelyek esetén felmerül a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozás, vagy bármilyen más pénzügyi bűncselekmény gyanúja. Az ország azért veszi ilyen komolyan a kérdést, hogy megfeleljen a FATF követelményeinek.

A gazdasági minisztérium közölte, hogy a mulasztó cégek tevékenységének felfüggesztése a szabadkereskedelmi övezetek felügyeletére vonatkozó stratégiai terv részét képezi. A szigorú retorzió célja a szabálysértők elrettentése, hogy ezzel is tovább erősítsék az üzleti környezet integritását, valamint a befektetőknek és a globális pénzintézeteknek az ország gazdaságába vetett bizalmát. A felfüggesztés addig marad érvényben, amíg az érintettek nem tesznek eleget a regisztrációs kötelezettségüknek. Amennyiben ez elmarad, a szabálysértők további, még szigorúbb büntetésre számíthatnak.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>