Dubai: itt a kötelező egészségbiztosítás!

Komoly, minden Dubaiban élő és dolgozó embert érintő változások léptek hatályba 2016. június 30. után. Minden munkavállalónak és azok eltartottjainak is kötelezően rendelkezniük kell egészségbiztosítással. Aki nem felel meg e követelménynek, komoly bírságot fizethet!

Az Emírségekben pontosan tíz évvel ezelőtt vetődött fel először a kötelező egészségbiztosítás ötlete. Törvény azonban csak jó pár évvel később, 2013-ban lett a kezdeményezésből. A szabályozást több lépcsőben vezették be. Első lépésként 2014 október végétől a több mint ezer főt foglalkoztató cégeknek kellett egészségbiztosítást kötniük munkavállalóik számára. A második körbe a 100 és 999 főt foglalkoztató vállalkozások kerültek be, az ő dolgozóiknak tavaly július 31-től kellett egészségbiztosítási védelmet nyújtani. Az utolsó lépés pedig az, hogy idén június 30-tól már minden, a 100 főnél kevesebbet foglalkoztató cégnek egészségbiztosítási kártyát kell adnia dolgozóinak. A szabályok az állampolgárokra és a vendégmunkásokra egyaránt vonatkoznak, hatályok a szabad vállalkozási zónákra és a vámszabad területekre is kiterjed.

A szabályozás érdekessége, hogy az nem csak az alkalmazottakra vonatkozik, hanem azok eltartottjaira (házastárs, gyermek) is. Az ő egészségbiztosításuk költségeit a Dubai Egészségügyi Hatóság szerint ugyancsak a munkaadóknak kell kifizetniük. Ha erre nem hajlandóak, akkor bizony egy biztosítótársaságon keresztül közvetlenül a munkavállalónak kell állnia családjának egészségbiztosítási költségeit. Az egészségbiztosítás eltérő ellátást biztosít az állampolgárok és a vendégmunkások számára. Díja mindenkinél fedezi a háziorvosi ellátás, a sürgősségi kezelések, a szakorvosi beutalás, a sebészeti és anyasági vizsgálatok költségeit. Az állampolgársággal rendelkezőknek ezen felül bizonyos terápiás és megelőző kezelések is díjmentesen járnak.

Ha kiderül, hogy valakinek nincs egészségbiztosítási kártyája, az komoly következménnyel járhat. Az illető nem kaphat vízumot, vagy ha már rendelkezik ilyennel, akkor azt nem újítják meg. Ráadásul a szabály megszegőinek bírságot is kell fizetniük, ami 500-150 ezer dirham (körülbelül 38 ezer-11,6 millió forint). A bírság természetesen a kötelezettségét elmulasztó cégre is kiszabható.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>