Digitális valutát vezetne be Kolumbia

A kolumbiai kormány digitális valuta bevezetését tervezi. A cél az adóelkerülés visszaszorítása, a pénzügyi tranzakciók nyomon követhetőségének növelése, valamint, annak megakadályozása, hogy a kereskedők a készpénzzel történő fizetés során kijátsszák az adózást. A tervezet szerint az intézkedés a készpénzfizetések és a 10 millió kolumbiai peso (2400 dollár) feletti tranzakciók korlátozásával is járna.

Számos ország próbálkozik azzal, hogy digitalizálja a gazdasága egy részét annak érdekében, hogy átláthatóbbá és ellenőrizhetővé tegyék a pénzforgalmat. A kolumbiai kormány azt tervezi, hogy a közeljövőben saját digitális valutát vezet be, legalábbis erre utal be Luis Carlos Reyes, a DIAN (kolumbiai adóhatóság) vezetője által közreadott nyilatkozat. Az adóelkerülés mértéke a becslések szerint jelenleg a kolumbiai GDP 6-8%-át teszi ki, ami sokkolóan magas, tehát nem csoda, hogy a kormány megoldásokat keres.

Az intézkedés hatékonyságát illetően a szakértők azt állítják, hogy ez a lépés az országban már végrehajtott hat-nyolc adóreformmal egyenértékű lenne. A digitális valuta bevezetését más intézkedések is kísérnék. Az egyik ilyen intézkedés a készpénzzel történő fizetések korlátozása egy bizonyos összeg felett. Reyes megerősítette, hogy ez az összeg 10 millió kolumbiai peso, azaz körülbelül 2400 dollár lenne.

Bár a covid-19 járvány idején csökkent a készpénz használata a fizetéseknél, jelenleg is ez az egyik fő fizetési mód Kolumbiában. A Pénzügyi Főfelügyelet adatai szerint a kolumbiaiak még mindig a készpénzt részesítik előnyben fő fizetési módként a közlekedés (94%), az élelmiszerek (80%), a mobiltelefon feltöltése (78%) és a bérleti díj (77%) kifizetésekor.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>