Digitális adózás Európában – 2. rész

A digitális gazdaság jelentette kihívások kezelése már jó ideje téma Európában, hiszen az EU jelenlegi adórendszerei egyelőre nem tudnak ezzel mit kezdeni. A tagállamok közötti vita is jó ideje kezdődött, de az Európai Tanács nem jutott megállapodásra, a tagállamok pedig nem értenek egyet a digitális adózás kérdésében. A cél továbbra is egy egységes, nem csak EU-szintű, hanem globális rendszer kidolgozása az OECD-vel, de nagy kérdés, hogy ez mikor valósulhat meg. Éppen ezért néhány ország úgy döntött, hogy nemzeti-szintű megoldást dolgoz ki.

Az olaszok kivárnak

A 2018. évi költségvetési törvénybe Olaszország beépített egy, a digitális tranzakciókra vonatkozó internetes adót. A témával kapcsolatban nyilvános konzultációt is indítottak 2018. májusában, de végül Olaszország elhalasztotta a digitális adó bevezetését. Az olaszok meg akarják várni, hogy az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) mire jut a kérdésben. A 2018 decemberében jóváhagyott 2019. évi költségvetési törvény is tartalmazta a digitális szolgáltatási adót. A legújabb álláspont szerint az új adónemet valamikor 2020-ban vezethetik be. Az olasz kormány azt reméli, hogy ez mintegy 600 millió euró bevételt eredményez majd.

Spanyolország is napirendre vette

Spanyolország is a saját digitális szolgáltatási adóján is dolgozik. A digitális szolgáltatási adóról szóló törvényjavaslatot 2019. januárjában terjesztették elő (az előzetes törvényjavaslatot még 2018 októberében adták ki), de a parlament elutasította azt. Az áprilisi választások után a digitális adó újra napirendre került, és a kormány jelenleg is aktívan dolgozik az adó bevezetésén. Franciaországhoz hasonlóan Spanyolország is 3% -os adóval sújtaná azokat a nagy technológiai vállalatokat, amelynek teljes bevétele legalább 750 millió euró, és ebből legalább 3 millió euróra az országban tesznek szert. Az adót a digitális reklám, az online közvetítési és az adatátviteli szolgáltatásokra vetnék ki. A francia digitális adóhoz hasonlóan az adó spanyol változata is éles vitát váltott ki a kettős adóztatás miatt, így a kormánynak még ki kell dolgoznia erre egy megoldást. Az érintett vállalatok is aggódnak az adó bevezetése miatt, hiszen ezzel az adónemmel nem kell minden EU tagországban számolni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>