Derűlátó banki pénzügyesek

Moody’s Investors Service jelentése szerint a közép-kelet-európai térség banki pénzügyi vezetői nagyrészt derűlátók a jövőt illetően. A magyar és szlovén szakemberek kiemelkedően optimistán tekintenek a jövőbe. A kilátásokra a változós szabályozás és a fintech előretörése azonban némi árnyékot vet.

A nemzetközi hitelminősítő a magyar, a cseh, a lengyel, a szlovák és a szlovén bankrendszerben végezte el vizsgálatát. A jelentésből kiderült, hogy a régió pénzügyi vezetői 2018-ban is kedvező működési környezetre, vagyis kedvező a hitelkiáramlási folyamatokra és a hitelkereslet növekedésére számítanak.

A Moody’s alelnöke, Armen Dallakyan szerint szinte minden bankvezető úgy látja, hogy a jelenlegi pozitív hangulat kitart 2018-ban is, sőt akár még tovább is javulhatnak a kilátások. Ezt alátámasztja, hogy a megkérdezett bankigazgatók 70 százaléka számít a hitelkereslet növekedésére. Ezzel kapcsolatban a szlovén és a magyar bankok a legoptimistábbak. A Moody’s megjegyzte, hogy ebben a két országban években jelentősen zsugorodott a hitelkihelyezés értéke. Bár a válaszadók derűlátóak, 90 százalékuk szerint nagyon éles, sőt, egyre kiélezettebb lehet a verseny a hitelpiacon.

Az optimizmus ellenére a pénzügyi vezetők 38 százaléka úgy látja, hogy bizonyos gazdasági tényezők korlátozzák őket. Például az alacsony kamat nincs jó hatással a banki bevételekre, míg az emelkedő bérek megdobják a működési költségeket. A változó szabályozások is bizonytalanságot okoznak. A válaszadók 38 százaléka a bankokra vonatkozó jogszabályok szigorodására számít, részben a helyi piacokon megfigyelhető hitelkereslet növekedés, részben pedig az új EU szabályok miatt.

Armen Dallakyan szerint a fintech teljesen átrendezi a banki piacot; kiélezi a versenyt, és üzleti modellek módosítására sarkallja a szereplőket, ami egyszerre jelent kihívást és lehetőséget. A megkérdezettek többsége úgy látja, hogy a fintech leginkább a lakossági üzletágban és a fizetési szolgáltatásokban hozhat jelentős változást. 74 százalék szerint a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló új uniós irányelv (PSD2) kissé, vagy közepesen negatív hatással lesz a banki bevételek alakulására.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>