Gigabüntetést kapott a Coinbase

Adminisztratív hiányosságok miatt 3,3 millió euró bírsággal sújtotta a holland központi bank (DNB) az amerikai Coinbase kriptopénzváltót.

A törvényi előírások szerint a Hollandiában legálisan működni kívánó digitális-pénzeszköz szolgáltatóknak meg kell felelnie a holland pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni törvénynek (Wwft), és regisztrálniuk kell magukat a központi banknál. A DNB szerint a Coinbase 2020. november 15 és 2022. augusztus 24 között nem felelt meg ennek az elvárásnak, így a bank 3 325 000 euró közigazgatási bírságot szabott ki a cégre.

A jegybank a meglehetősen magas bírság kiszabásakor figyelembe vette többek között azt is, hogy a Coinbase az egyik legnagyobb kriptopénz-szolgáltató világszerte és Hollandiában is rengeteg ügyfelük van. Ráadásul a tőzsde további versenyelőnyt szerzett azzal, hogy nem fizetett felügyeleti díjat a DNB-nek, így nem merültek fel egyéb költségei a DNB rendszeres felügyeleti tevékenységével kapcsolatban sem.

A Coinbase egyébként tavaly szeptember végén megszerezte a Wwft-regisztrációját. A platformnak nincs túl jó időszaka az utóbbi időben. Nemrég jelentették be, hogy a kedvezőtlen piaci körülmények miatt kivonulnak Japánból, valamint jelentős, 20 százalékos leépítésekbe kezdve mintegy 950 alkalmazottól válnak meg. A Coinbase részvényeinek árfolyama a kedvezőtlen hírek miatt negatív csúcsokat döntött.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>