CIPRUS ÚJ ADÓZÁSI RENDELKEZÉSEKET VEZETETT BE

A ciprusi parlament 2013. április 18-án megszavazta a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval kötött megállapodás feltételéül szabott adóváltozásokat, ugyanakkor a Ciprus nyújtotta adóelőnyök egy jelentős része továbbra is érvényben marad.
A társasági adó mértéke 10%-ról 12,5%-ra emelkedik visszamenőleges hatállyal, 2013. január 1-től. A ciprusi adóilletőséggel rendelkezők kamatjövedelmét terhelő védelmi hozzájárulás 15%-ról 30%-ra emelkedik. A rendelkezés a közzétételt követően lép majd hatályba, azonban nem érinti azon ciprusi vállalkozásokat, amelyeknek a tevékenységébe beletartozik a kölcsönnyújtás. Ez utóbbi cégeknek a társasági adó általános mértékével kell számolniuk a kapott kamat után fizetendó adó megállapításakor.
A ciprusi pénzintézetek betétállományát terhelő 0,11%-os különadó mértéke 0,15%-ra emelkedik visszamenőleges hatállyal, 2013. január 1-től. Az állami és fél-állami szervezetknél 2013-ban tilos bármilyen jutalmat kifizetni vagy béremelést végrehajtani.
A Cipruson kiemelték, hogy a ciprus nyújtotta adóelőnyök továbbra is érvényben maradnak. Ciprusi cég által kapott osztalék és az értékpapírok értékesítéséből származó nyereség továbbra is adómentes. A Ciprus által kötött nemzetközi adóegyezmények ugyancsak érvényben a maradnak. Cipruson a vállalkozások korábbi évekről elhatárolt vesztesége 5 évig szembe állítható a nyereséggel korlátozás nélkül. Bármilyen költség elszámolható, amely a vállakozás érdekében merült fel. A külföldi telephely nyeresége mentes a ciprusi társasági adó alól.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>