Ciprus: Visszavont aranyvízumok

A ciprusi kormány 2023 januárjáig több, mint 200 főt fosztott meg a már megszüntetett aranyvízum program keretein belül szerzett állampolgárságtól. Igazán kellemetlen, hogy minden esetben lezárt ügyletről van szó, tehát utólag vonták vissza a befektetésért kapott állampolgárságokat.

A hírek szerint 222 fő, 66 befektető és 156 hozzátartozó (házastársak, gyerekek és szülők) hiába kapta meg a befektetésért cserébe igényelhető ciprusi útlevelet, most búcsút inthetnek ennek. A ciprusi aranyvízum programot 2007-ben indították útjára, de csak 2020-ig működött. Tizenhárom év alatt több mint 9 milliárd eurónyi befektetést vonzott az országba. A program keretén belül mintegy 7000 ember kapott állampolgárságot és útlevelet, amihez több mint 2 millió eurós befektetésre volt szükség.

A program főleg az oroszok és az ázsiaiak körében volt népszerű. A ciprusi aranyvízum programot 2020-ban törölték el, miután számos visszaélést tártak fel. Kiderült például, hogy a kormány nemzetközi bűnözők és szökevények számára is jóváhagyta az útleveleket, ami feszültségekhez vezetett az EU-n belül.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>